Nieuwsbrief

Nederlandse Kampioenschappen SMW klasse L/M en Z tandems

Zaterdag 8 september 2018 afgereisd naar de omgeving van Harich in Gaasterland. Door de Stichting Manege Gaasterland in samenwerking met de Friese Aanspanning georganiseerde Nederlandse Kampioenschappen SMW (samengestelde menwedstrijd) klasse L/M en Z tandems.

Ruim 100 aanspanningen hebben drie verschillende onderdelen verricht: Dressuur, Vaardigheid en de Marathon, verdeeld over twee dagen. Dit veelzijdige paardenspektakel was niet alleen spectaculair voor de deelnemers maar zeker ook voor bezoekers. De waterhindernis was het meest spectaculair waar de combinaties streden om de titel Nederlands Kampioen. Voor mij in het bijzonder was dat de combinatie Henri Meeringa en Nicole Adema met Tara in het onderdeel marathon. Hierin werd de conditie, het uithoudingsvermogen van het paard en de bekwaamheid en rijvaardigheid van de menner en bijrijder getest.

Waarvan de volgende opnames werden gemaakt. (klik op de foto voor een groter afbeelding)

De concentratie en de spanning van paard en mens is duidelijk te zien in de foto's. Als toeschouwer is het geweldig om te zien. De interactie tussen menner en paard(en) is niet minder spectaculair om te horen. Wat een spanning komt daarbij kijken. De commando's en aansporing van de menner en de reactie van het paard is als toeschouwer een beleving. De deelnemende combinatie van de bovenstaande foto's bracht hen naar de tiende plaats in het eindresultaat van het Nederlands Kampioenschap. Een prachtig resultaat.

Er werd gestreden in verschillende klassen. Van pony tot paard, van enkelspan tot vierspan.  Enkele voorbeelden hiervan: